plastika.ua

Впишіть своє Ім’я та телефон і ми вам зателефонуємо

​ Піогенна гранульома

​ Піогенна гранульома

Це текст допоможе Вам трохи більше дізнатися про піогенну гранульому, та відповість на де-які з можливих запитань: «чому виникає піогенна гранульома?», « як лікувати піогенну гранульому?»

Сама собою піогенна гранульома є розростанням на шкірі великої кількості маленьких судин. Таке розростання не є попередником раку або ознакою раку чи інфекції. А найголовніше, що не може передаватися від людини до людини.

Піогенні гранульоми зазвичай зустрічаються у дітей та молоді. Причини виникнення цього типу гранульом невідомі. Зазвичай вони виникають без видимої на те причини, а інколи внаслідок незначних пошкоджень шкіри, а локалізуються зазвичай на голові, родимках, пальцях або яснах.

піогенна гранульома

Виглядає піогенна гранульома як червоне наростання, що зазвичай є не більше 1 см. Виникають вони поодиноко, але можуть рости по кілька штук разом і ростуть найактивніше перші кілька тижнів або місяців. Після невеличкого пошкодження на поверхні гранульоми може виникати скоринка.

Основною скаргою пацієнтів є те, що навіть за найменшого пошкодження, це дружелюбне червоне наростання, може сочитися, але без больових відчуттів.

Діагностується гранульому, зазвичай по зовнішньому вигляду. У разкі якихось сумнівів лікар може прийняти рішення видалення утворення під місцевою анестезією з подальшою відправкою її на діагностику.

Лікаування гранульоми можлива за допомогю крему, або її видалення, хоча деякі піогенні гранульоми з часом можуть зменшуватися та зсихатися.

Для видалення піогенної гранульоми можна використовувати нітроген, але в такому разі пластичний хірург залишається без матеріалу для діагностики. Зазвичай такі утворення видаляються під місцевою анестезією маленьким ложкоподібним інструментом – куреткою.

Щоб уникнути інвазивних втручань можна використовувати мазь з тимололом або стероїдами, хоча доказова база для такого методу лікування ще обмежена, але вона зростає. Інші неін’єкційна методи, що використовують при множинних або повторюваних виникненнях піогенної гранульоми – ц ін’єкційні стероїди, іміквімод, нітрат срібла та лазери.

Також варто знати, що існує ризик повторюваного виникнення піогенної гранульоми, який складає 15%. У такому випадку надають перевагу хірургічному видаленню піогенної гранульоми з накладанням косметичного шва.

текст підготував доктор Соколенко Олександр

15 червня, 2020