plastika.ua

Впишіть своє Ім’я та телефон і ми вам зателефонуємо

​Втягнутий сосок. Класифікація та корекція

​Втягнутий сосок. Класифікація та корекція

Інверсія або втягнутість соска - це стан, коли сосок замість того, щоб випинати назовні, втягується в середину грудей. Дана патологія характерна для обох статей. Може бути одностороннім процесом чи виникати на обох молочних залозах.


Причина втягнутого соска може бути вродженою чи набутою.

Набута інверсія може бути наслідком травм (рубці, жировий некроз), птозу молочних залоз (залозиста тканина провисає і втягує вивідні протоки) чи симптомом доброякісних та злоякісних новоутворень молочних залоз. Диференціюється за часом розвитку. Доброякісна є поступовим процесом, що розвивається протягом кількох років. Швидкий розвиток інверсії як правило свідчить про злоякісне утворення (рак грудей) або гостре запальне захворювання.


класифікація втягнутого соска

Класифікація втягнутого соска

Оцінка ступеню відбувається при візуальному огляді та пальпації молочних залоз і ареол. Прийнято класифікувати ступені втягнутості за Han, S., & Gi Hong, Y. - The Inverted Nipple: Its Grading and Surgical Correction. Plastic and Reconstructive Surgery (1999).

  • 1-й ступінь втягнутого соска- «сором’язливі соски». Сосок можна легко витягнути, завдяки натиску пальців навколо ареоли. Сосок не має дефіциту проекції та зберігає її і рідко втягується одразу. Також можуть періодично сосок може самостійно набувати правильної форми без маніпуляцій чи тиску. Вважається, що при першому ступені наявний мінімальний фіброз та ригідна шийка, що провокує інверсію. Немає дефіциту м’яких тканин соска та присутня нормальна довжина вивідних протоків. При грудному вигодовуванні жінки не відчувають жодного дискомфорту.
  • 2-й ступінь втягнутого соска - це сосок, який піддається виведенню, однак потребує значних зусиль, в порівнянні до 1-го класу. Грудне вигодовування, як правило, не порушене, однак в перші тижні після початку годування потрібно допомагати дитині, створювати тиск та надавати певного положення. Відмічається середній ступінь фіброзу. Відмічається дефіцит довжини молочних протоків, котрі м'яко втягуються, але їх не потрібно розрізати для корекції інверсії. При гістологічному дослідженні в таких сосках наявна добре розвинена гладка мускулатура та велика кількість колагену.

хірургія втягнутих сосків

  • 3-й ступінь - втягнутий сосок, який рідко або взагалі не піддається виведенню назовні навіть при значних зусиллях. Гістологічно спостерігаються атрофічні кінцеві відділи протоків і важкий фіброз. Вимагає оперативного лікування. Вивідні протоки звужені та короткі, що створює проблеми при годуванні груддю утруднене, однак можливе. При створенні правильних умов та допомозі, малюки можуть харчуватись. Також жінки не відчувають проблемами гігієни сосків, можуть боротися з інфекціями та висипаннями.


Дана класифікація пропонує лікування відповідно до ступеню інверсії:


При інверсіях 1 ступеня - хірург виводить сосок мануально. Біля бази соска виконує розріз 2-4 мм. на 6 год. В подальшому накладає циркулярний шов навколо шийки соска 5-0 nylon. Шов маскується під шкірою.


При інверсіях 2 ступеня – виконується аналогічний доступ, однак пластичний хірург гостро пересікає фіброзні тяжі, звільняючи та збегаючи при цьому вивідні протоки. В подальшому накладається циркуляоний шов 4-0 nylon.


Інверсії 3 ступеня – для корекції ретракції соска хірург накладає тракційний шов на кінчик соска. Виконується типовий розріз на 10, 2 та 6 год . хірург виконує деепітелізацію трикутних клаптів. Наступним етапом хірург пересікає фіброзні тяжі та переважну більшість вивідних протоків. В подальшому відбувається вгинання трикутних клапотів всередину, таким чином створюється додатковий об’єм соска. Накладається циркулярний шов в ділянці бази соска. Стійка форма досягається завдяки раніше приготованих фіксаторах.

Фіксатор виготовляють з шприца на 20 мл. Відрізають дистальну частину циліндра довжиною 1.5-2 см. (фото) укладають на сосок та прошивають біля основи.

пластика втягнутого соска

Також існують дані, що лікування 1-го ступеню інверсіїї, можливе за допомогою пірсингу соска. Через якийcь час утворюється рубець, котрий перешкоджає подальшому втягненню.

Матеріал підготував доктор Ломпас О.В.

28 травня, 2020